S-a ales praful de portul Antwerp

Portul Antwerp a fost timp de secole motorul economiei Belgiei. Oraș cunoscut pentru diamante, artă și modă este, acum, „casa” traficului de cocaină. Corupția, actele de violență și instabilitatea economică au pus stăpânire, spun oficialii.

Autoritățile au confiscat în 2021, 88 de tone de cocaină ascunse în containere din America Latină, de aproape 10 ori mai mult decât în 2014. Este mult mai mult decât orice alt port european, iar cantitatea ajunsă în Europa pare că ar depăsi chiar piața din SUA, potrivit Drug Enforcement Administration.

Polițiști, ofițeri vamali și un angajat al unui spital au fost arestați pentru că au transmis informații rețelelor de trafic de cocaină prin intermediul aplicațiilor criptate. Traficanții renumiți închiriază super-mașini cu sute de euro pe zi și recrutează tineri, pe care-i atrag cu promisiuni legate de bani și a unui stil de viață lipsit de griji. Companiile locale se luptă să concureze cu afacerile infractorilor, însă pierderile sunt uriașe.

„Este o economie a drogurilor”, a spus Kevin Daniels, șeful adjunct al DEA în Europa. „Se repetă Miami-ului anilor ’80.”

Antwerp și Rotterdam, cele două cele mai mari porturi ale Europei, sunt acum principala poartă de intrare a cocainei pe continent, potrivit unui raport comun al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate și Europol, agenția de poliție a Uniunii Europene. Oficialii au confiscat nu mai puțin de 10 tone în Anwerp în 2014, se arată în raportul din septembrie 2021.

Bandele reușesc să aducă cocaina la țărm prin conexiunile lor în porturi, cetățeni marocani sau albanezi. Cocaina pe care poliția a confiscat-o în 2021 a avut o valoare angro de miliarde de euro și, probabil, alte mii de tone au trecut nedetectate, au spus oficialii.

Traficul de droguri a declanșat o serie de violențe între bande. Restaurantele și casele localnicilor au fost vandalizate de adolescenți. Mesajul unor astfel de atacuri se traduce fie printr-un avertisment adresat bandelor rivale, fie prin presiunea asupra unui oficial portuar pentru a ajuta o bandă.

Tsunami-ul financiar dă peste cap economia Antwerpului, spun oficialii, crescând prețurile pentru imobiliare și afacerile existente.

„Banii răi scot banii buni”, a spus primarul Antwerpului, Bart De Wever. „Vor alunga oamenii cinstiți.”

Unele companii sunt obișnuite să spele bani, de la restaurante la dealeri de mașini de lux. Mult mai răspândite și periculoase sunt companiile care subminează și perturbă economia legală, a declarat Yve Driesen, directorul Poliției Judiciare Federale din Antwerp.

Traficanții de droguri cumpără restaurante sau magazine pentru a da impresia că averea lor provine din comerțul legal. Companiile sunt folosite drept paravan pentru a ascunde ilegalitătile. De exemplu, o companie de transport care extrage cocaina din containere maritime ar putea efectua și transportul legal în numele multinaționalelor.

„Vor câștiga contracte pentru că prețurile lor sunt mai mici decât concurenții”, spune Driesen.

Alte companii au apărut pentru a deservi criminalii. Vânzătorii de telefoane criptate depind de bandele de droguri, care sunt singurele capabile să-și permită contracte care pot costa mii de dolari pe an, spun oficialii. Companiile închiriază mașini de lux pentru echivalentul a 1.000 USD pe zi și chiar mai mult.

„Ei pot exista și înflori doar datorită banilor infractorilor locali de droguri”, mai spune Driesen.

Pentru a ascunde drogurile prin port, traficanții plătesc lucrătorilor portuari salarii duble lunare pentru a muta containerele și mituiesc ofițerii vamali pentru a-i ajuta să scape de inspecții. De asemenea, îi plătesc pe procurori și polițiști, inclusiv ofițerii superiori, pentru a evita legea, spun oficialii. .

„Fiecare strat al societății este infectat”, spune primarul De Wever.

Efectele sunt destul de ușor de ratat dacă nu acordați atenție, a spus el, în special pentru cei care locuiesc în sudul mai bogat al orașului.

Banii se revarsă în zonele mai sărace, cu populații mari de imigranți, din nordul orașului, de unde provin mulți dintre criminali. Bandele criminale dau bani unor cauze, cum ar fi echipele de fotbal pentru tineret, pentru a-și șterge reputația, spun oficialii.

Mafioții se pot baza apoi pe adolescenți să urmărească numerele de înmatriculare ale polițiștilor sau să îngrădească poliția pentru a împiedica arestările de droguri. Atrași în mediul criminal, aceștia pot avansa în lanțul infracțional și pot câștiga mii de euro acționând ca curieri pentru membrii bandei care se deplasează în mașini de lux și poartă costume scumpe.

Autoritățile încearcă să riposteze și pun în comun resurse și informații între poliție, procurori, vamă și alte servicii. Oamenii legii și primăria folosesc diverse legi pentru a închide restaurantele cu legături cu infractorii.

La începutul anului trecut, poliția s-a infiltrat într-un sistem de mesagerie criptat, descarcând aproximativ un miliard de mesaje care au dus la sute de arestări și au stimulat multe investigații suplimentare, dând o lovitură bandelor de cocaină. Însă, oficialii recunosc că se luptă cu un inamic greu de învins.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts