Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) are câteva recomandări pentru cetățeni, în apropierea sărbătorilor de iarnă, printre care, atenție sporită la cumpărarea și păstrarea alimentelor de origine animală, în special în această perioadă.
Recomandările ANSVSA în privința cărnii, pentru sărbători
Inspectorii ANSVSA le recomandă consumatorilor ca după cumpărare să depoziteze şi să păstreze alimentele de origine animală în frigider, „respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.
Pentru sacrificarea porcului în gospodărie, inspectorii au atenționat că operațiunea trebuie efectuată „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii”, adăugând că fără acest control, „consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică”.
„Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată inspectorii sanitar-veterinari.
Inspectorii mai spun că carnea de porc, inclusiv cea de la porcii mistreți, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Această examinare poate fi efectuată la centrele autorizate, iar costul poate varia între 26 de lei și 90 de lei + TVA.
Aceștia avertizează cu privire la faptul că, în cazul în care este comercializată carnea de porc fără control sanitar-veterinar, comercianții se pot alege cu amenzi de până la 40.000 de lei.
Recomandări în piețe și târguri, de sărbători
În privinţa cumpărăturilor făcute în pieţe şi târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice şi că ambalajele produselor sunt „integre”, iar produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate”. Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi etichetate cu date despre producător şi sortiment.
„Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă (…).
Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare. Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se precizează în comunicat.