Litoralul românesc: Care este calitatea apei mării?

Litoralul românesc: Care este calitatea apei mării?
Litoralul românesc: Care este calitatea apei mării?

Apa de pe litoralul românesc, monitorizată zilnic după distrugerea barajului din Ucraina, a înregistrat concentrații mari la bacteria E. coli. Institutul Național de Sănătate Publică transmite că aceste valori crescute nu sunt grupate și dispar în timp, probele prelevate în ziua imediat următoare având rezultate normale, prezintă Radio România Actualități.

Bacteria E. coli a fost înregistrată pe 8 iulie la Năvodari, pe 10 și 12 iulie în Eforie Nord şi pe 14 iulie în două zone din Mamaia.

Autoritățile nu au intrat în alertă după ce probele recoltate de pe litoralul românesc au indicat valori crescute ale bacteriei E.coli, în zonele menționate, din Marea Neagră.

Creșterile sunt punctuale și variază în timp, iar baia este permisă, a transmis Direcția de Sănătate Publică, din Constanța.

Nu sunt pacienți internați cu enterocolite provocate de E. coli, însă medicii atrag atenția că igiena pe plajă și în apă este esențială pentru a nu apărea astfel de îmbolnăviri.

Echipele Apelor Române au strâns de pe țărm 700 de tone de alge și 12 tone de deșeuri în ultimele două săptămâni, având în vedere faptul că peste 200.000 de turiști au ajuns la mare.

INSP asigură turiștii și cetățenii despre calitatea bună a apei, întrucât nu sunt îmbolnăviri care să indice un efect asupra celor care au mers la plajă în luna iulie, conform Radio România Actualități.

Claudia Cambrea, medic infecționist și director al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, transmite că pe parcursul ultimei luni nu au înregistrat niciun caz de enterocolită acută cu Escherichia coli. Din punctul medicului de vedere, „este o alarmă falsă pentru că, permanent vara au fost variații ale acestei concentrații de coliformi în apa mării și niciodată nu s-au corelat cazurile de îmbolnăviri” cu substanțele crescute din apa mării.

Autoritățile au inclus în setul de recomandări pentru populație și evitarea înghițirii apei de mare. Igiena personală și păstrarea curățeniei sunt esențiale pentru a evita contactarea bacteriei.

Concentrațiile mari de bacterii găsite pe litoralul Mării Negre pot fi influențate și de vremea caniculară, transmite Radio România Actualități.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts