Fenomen rar pe litoral: Apa mării este rece

Fenomen rar pe litoral: Apa mării e rece
Fenomen rar pe litoral: Apa mării e rece

Marea Neagră a ajuns rece ca gheaţa, cu temperaturi specifice lunii martie, din cauza unui fenomen meteo numit „upwelling”, explică specialiştii. Astfel, turiştilor le este greu să se bucure de apă în plin sezon estival.  

Este o perioadă foarte aglomerată pe litoral. Peste 100.000 de mii de turiști se află la malul mării. Cu toate acestea, turiștilor le este dificil să intre în apa mării deoarece temperatura ei a ajuns la 13-15°C la mal, valori comparabile cu lunile martie și aprilie, prezintă Antena 3 CNN.

Acest lucru are loc din cauza fenomenului foarte rar de „upwelling” care duce la scăderea temperaturilor cu aproximativ 10°C. Practic, curenții marini aduc apă extrem de rece din adâncime, spre țărm.

Datele arată că în această perioadă, temperatura apei mării nu va avea mai mult de 13-15° la mal, temperaturi specifice primăverii.

Adrian Bîlbă, biolog la Antena 3 CNN, explică faptul că temperatura apei este atât de scăzută „din cauza vântului de sud care a bătut foarte tare și care a adus dinspre sud și de la adâncime ape mai reci”. Biologul adaugă la cele menționate că „ele vin de la adâncime din cauza unui fenomen numit «Upwelling»”.

„Atunci când vântul bate foarte tare, apa de la suprafață este înfundată în adâncime și de acolo este ridicată o apă mai rece. Este un fenomen normal, un fenomen care se petrece în toate mările și oceanele lumii”, conform aceleiași surse, citate de Antena 3 CNN.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts