Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, ceea ce mâncăm poate avea un impact direct asupra inflamației și stresului oxidativ din corpul nostru – ambele putând afecta riscul nostru de boli neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.
Dr. Uma Naidoo, psihiatru nutriționist, membru al facultății de la Harvard Medical School și autor al lucrării „This Is Your Brain on Food”, prezintă ceea ce mănâncă pentru a-și ascuți memoria, concentrarea și a-și menține sănătatea creierului.
- ciocolată neagră extra – este plină de antioxidanți. Ciocolata neagră extra ar trebui să aibă cel puțin 70% cacao sau mai mult
- fructe de pădure – căpșunile, de exemplu, sunt bogate în flavonoide și pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv; afinele conțin diferite tipuri de flavonoide legate de prevenirea stresului oxidativ; iar murele sunt surse excelente de antioxidanți, care ajută la sănătatea celulelor creierului
- turmeric (cu piper negru) – turmericul este bun individual, dar beneficiile pot fi mai puternice atunci când e combinat cu piper negru. Naidoo adaugă întotdeauna „un vârf de piper negru în curcumă deoarece piperina – compusul din piperul negru – activează curcumina și crește biodisponibilitatea creierului și a corpului
- frunze verzi – sunt un element esențial în dietele sănătoase pentru creier, deoarece conțin folat, care este o vitamină B care susține funcția neurodezvoltării și neurotransmițătorului. Deficitul de folat a fost legat de simptomele crescute ale depresiei, precum și de îmbătrânirea cognitivă. Naidoo spune că frunzele verzi preferate sunt: voinicică, frunzele de păpădie, spanacul, chard elvețian, nasturel
- alimente fermentate – atunci când mâncăm alimente fermentate ne îmbunătățim sănătatea intestinului, dar și funcția cognitivă. Naidoo recomandă: varză murată, iaurt, kefir